Blog

Steg för steg – Formulär för inbjudan eller webbanmälan

I serien “Steg för steg” går vi igenom hur du skapar formulär med utgångspunkt från ett speciellt användningsområde. Formogram gör det enkelt att kapa egna formulär för inbjudningar, enkäter, uppföljningar, nyhetsbrev etc.

Olika funktioner passar bra till olika användningsområden, så för att optimera användningen går vi igenom exemplen steg för steg.

Skapa formulär för en inbjudan eller webbanmälan

När du använder Formogram för att skapa formulär för inbjudan eller webbanmälan är det optimal att nyttja funktioner som e-postbekräftelse, redigerbara svar, notiser och meddelanden. Vi går igenom dessa funktioner nedan.

Steg 1: Skapa ett formulär med fält och instruktioner

Börja med att skapa ett nytt formulär. Lägg till de fält som din inbjudan kräver (Namn, företag, e-postadress, alternativ för middag, mingel, seminarier etc.) och addera inledande text och sidfot om det behövs.

Steg 2: Ställ in bekräftelsemeddelande via e-post

En viktig del av en inbjudan är att skicka en bekräftelse till den som svarar. Inte minst för att tacka respondenten för att denne kommer, men även för att ge denne ett kvitto på sin anmälan.

När du skapar inbjudningar genom Formogram har du dessutom möjlighet att skicka med en länk i bekräftelsen med vilken respondenten kan ändra i sin anmälan på egen hand ändra fram till det OSA datum som du har angivit i inställningarna för formuläret.

Markera “Skicka bekräftelse via e-post” i sektionen Formulär i formulärbyggaren.
Välj det fält som respondenten kommer att ange sin e-postadress i (måste vara ett fält av typen e-postfält, och gärna markerat som obligatoriskt).

Klicka där efter på “Inställningar för bekräftelsen” för att öppna fler alternativ.
Ett meddelande i bekräftelsen är obligatoriskt, så ange ett sådant.

Här kan du även ange avsändarens namn (ex. ditt namn eller ert företag) samt ange om du vill skicka länk till respondentens svar, och frågorna och svaren som en del av bekräftelsen till respondenten.

Spara ändringarna i formuläret när du är klar med e-postbekräftelsen.

Steg 3: Meddelanden

Självklart kan du skapa dina egna meddelanden som visas när en någon skickar in ett nytt svar på ditt formulär, eller sparar ändringar i ett redan inskickat svar via länken i e-postbekräftelsen.

Du kan även redigera de meddelanden som visas när formuläret är stängt, eller när max antal deltagare i din inbjudan har uppnåtts etc.

Klicka på Meddelanden under Redigera i menyn för formuläret för att komma till sektionen för meddelanden. Klicka där efter på det meddelande du vill redigera, klicka på texten så att meddelandet öppnas i redigeringsläge.

Här kan du redigera och formatera text, lägga till länkar, bilder, inbäddade kartor, filmer från Youtube eller Vimeo, och mycket mer. Tips om hur du får mest ut av redigeraren hittar du här i bloggen och i vår kunskapsdatabas.

Steg 4: Notiser

Du som har behov av att ha extra koll på inkommande svar och aktivitet i formuläret kan enkelt lägga till din e-postadress som mottagare av en notis när nya eller redigerade svar inkommer till din inbjudan.

Klicka på Notiser i menyn för formuläret för att  komma till sektionen för notiser. Ange den e-postadress som du vill ta emot notiser på samt om du vill ta emot notiser om nya och/eller redigerade svar.

Notiserna innehåller alltid samtliga svar som respondenten har angett så att du slipper logga in i Formogram för att se detaljerna om respondenten i samband med att notisen skickas till den angivna e-postadressen.

Steg 5: Design

Formogram erbjuder flera funktioner som gör att du kan skapa din egen design på dina formulär för inbjudningar, enkäter, events etc.

Du kan exempelvis välja bakgrundsfärg, bakgrundsbild, typsnitt, storlekar färger etc. Klicka på Design under Redigera för att komma till sektionen för formulärets design.

Övriga inställningar för ditt formulär

Efter behov kan du exempelvis ange max antal svar som du vill ta emot i formuläret för inbjudan. Det är perfekt om du bara har ett visst antal platser tillgängliga.

Det samma gäller för flervalsalternativ, exempelvis radioknappar, där du kan ange hur många platser som är tillgängliga per alternativ. Det passar utmärkt för exempelvis seminarier under en mässa där antalet platser är begränsat.

Du kan även ange start och slutdatum för publiceringen av formuläret vilket gör att du kan dela med dig av länken till formuläret innan det öppnas.

Självklart kan du redigera de meddelanden som visas om besökare kommer till formuläret före eller efter den angivna publiceringstiden.

Nu är ditt formulär för inbjudan färdigt för publicering. Klicka på Dela i menyn för formuläret för att se vilka alternativ du har avseende distribution av formuläret till de deltagare som du vill bjuda in.

Lycka till med dina kommande formulär för inbjudningar i Formogram!

Kom igång med Formogram

Skapa ditt första formulär på bara ett par minuter.