Blog

5 tips för framgångsrik design av formulär online

Utformning av bra, tydliga och effektiva formulär online så som kontakformulär, inbjudningar, anmälningar till events etc. kan många gånger vara en utmaning. Det finns många fallgropar som ger webbaserade formulär en låg nivå av användarvänlighet.

Här siktar på att ge dig 5 tips som är värdefulla för all design av formulär online.

Skapa felmeddelanden

Vi har sett många exempel på onlineformulär som inte indikerar ett fel förrän i slutet. Vi råder dig dock att visa ett felmeddelande direkt i det relevanta inmatningsfältet. Det är också bäst att använda en färg för att indikera ett fel. 

Rött har blivit det populära färgvalet för felaktiga inmatningar.

Om du påpekar ett fel för användaren omedelbart kan de rätta till det enkelt och inte förlora tid.

Begränsa användningen av rullgardinsmenyer

Var sparsam med att använda rullgardinsmenyer.  En bra regel är att de endast ska användas för frågor där det finns fem eller fler svar att välja på.

Val i en rullgardinsmeny kräver alltid två klick, vilket innebär extra arbete för användaren. Fundera på om ett fritextfält kan fungera för frågan, eller lista helt enkelt alla potentiella svar under varandra. Då kan användaren sätta en bock på rätt ställe.

Använd etiketter och platshållare

För att undvika missförstånd bör du välja en kortfattad etikett för alla fält. Du bör också ange om något av fälten är obligatoriskt. 

Detta är mycket mer användarvänligt än att påpeka i slutet av formuläret att alla fält markerade med en * måste fyllas i.

Strukturera onlineformuläret

Om du har flera fält som hör ihop tematiskt bör du kombinera dem visuellt i ett block med exemepelvis en relevant rubrik som avgränsare. 

Detta kommer att göra det mycket lättare för användaren att förstå ditt formulär. 

Typiskt utgör inmatningen av adressdata det första blocket, och sedan behandlar nästa block ytterligare frågor.

Ordna fälten under varandra

För det mänskliga ögat är fält ordnade under varandra lättare att ta in. 

Även om du har utrymme att sätta ett annat fält på samma rad för en kort fråga, som postnumret, bör du avstå från att göra det.

Detta skulle distrahera användaren eftersom människor alltid medvetet eller omedvetet tittar åt höger för att läsa nästa fråga. I värsta fall kommer den data du samlar in inte att vara användbar.

Skydda formuläret från oönskade svar

Det finns ytterligare en aspekt du bör tänka på när du utformar dina formulär.  För att skapa ett effektivt skydd mot oönskade svar kan du lägga till ett extra fält som stoppar bottar och spammeddelanden.

Det blir naturligtvis en liten skillnad i formulärets användarvänlighet, men det ger ett betydande skydd för bottar och spammeddelanden på formulär som är publika under en längre period. Ett bra exempel olika typer av kontaktformulär.

Säker insamling av svar som är enkel för användaren

Formogram gör det enkelt att skapa formulär för nästan alla ändamål där ovan nämnda tips kommer med mer eller mindre automatiskt.

Kom igång med Formogram

Skapa ditt första formulär på bara ett par minuter.